Projekti

POZDRAV VINU IN NETKOVCI

V nedeljo, 13. 11. 2016 smo Netkovci izvedli ustvarjalne delavnice za otroke v sklopu Pozdrava vinu v Šmarju pri Jelšah. Otroci so z nami izdelovali v prostorih kulturnega doma in se zabavali prav tako kot mi. Delavnice so potekale med 9.00 in 14.00 in nastalo je veliko zanimivih izdelkov, ki si jih lahko ogledate v galeriji.

pozdrav_vinu_netek-1

DRUŽINSKO DOŽIVETJE V MUZEJU BAROKA

V nedeljo, 4. septembra, smo člani Netkovci v sklopu muzejskega dneva družin za družine pripravili “skriti zaklad” oz. pohod po šmarskih znamenitostih. Otroci so skupaj s svojimi starši na sedmih postojankah, ki so jih vodile vse od Muzeja baroka, Marijine cerkve, Skazove hiše, igrišča, stare šole, prangerja na ploščadi pred Kulturnim domom in prve kapelice kalvarije do cerkve sv. Roka. Na vsaki postaji so reševali različne naloge  in s pomočjo namigov, ki smo jim jih pripravili, poiskali naslednjo postojanko. Zaključek je bli enak začetku, tj. Muzej baroka, kjer so vsi sodelujoči otroci dobili diplome in “sladek zaklad”. Otroci so zadovoljni in polni novega znanja tudi nam pričarali čudovit dan.

Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

– Ana Čujež

IMG_0002

PREMIERA PLESNO – GLEDALIŠKE PREDSTAVE PET PEPELK

V petek, 18.3. 2016 smo v šmarskem Kulturnem domu premierno uprizorili našo plesno – gledališko predstavo Pet Pepelk. Z njeno izvedbo in samim odzivom občinstva smo zelo zadovoljni. Po premieri je bila v spodnji dvorani Kulturnega doma pogostitev za obiskovalce, ki smo jo Netkovci sami pripravili.

V njej igrajo in plešejo:
Rok Krivokapić – kraljevič
Nuša Kolar – pravljičar, Pepelka
Maruša Eržen – kralj, minister, stari gospod
Anina Božiček – Pepelka, stara gospa, črni vitez
Lara Lorger – Marsovec, minister
Tinkara Čerček – minister, prodajalka
Tia Šoster – Pepelka
Ana Lee Pantner – pribočnik, prava Pepelka
Ajda Pantner – Trnjulčica, beli vitez

Predstavo smo ustvarjale Netkovke: Špela Rožman, Tamara Čerček, Timeja Strašek, Martina Murko Gajšek, Ana Čujež, Lucija Rožman.

pet_pepelk_premiera-48

V spodnjih povezavah si lahko ogledate napovednike naše predstave:

 Za pomoč pri nastajanju  in oglaševanju  predstave bi se radi zahvalili:

Občini Šmarje pri Jelšah,

Knjižnici Šmarje pri Jelšah,

Borutu Bevcu,

Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah,

Klubu študentov šmarske regije in Obsotelja,

Zali Čujež,

Maticu Javorniku in Davidu Belini

ter staršem igralcev in ustvarjalcev.

Za tehnično pomoč pri sami izvedbi premierne predstave se zahvaljujemo Mihi Aplincu in Juretu Hribaršku.

FOTOGRAFSKA DELAVNICA Z MARKOM SAMCEM

Fotografska delavnica se mi je zdela zabavna in hkrati poučna. Naučil sem se veliko nasvetov za boljše fotografije, predvsem glede kompozicije in portretne fotografije. Predvsem bi izpostavil to, da si Marko vzel čas za vsakega in tako vsakemu pomagal z nasveti.
Matic

Delavnica mi je bila izjemno zanimiva, saj je bila razdeljena v tri različne sklope, ki so se med seboj dopolnjevali, pri vsem tem pa je Marko odlično odigral svojo vlogo. Vzel si je čas in se posvetil vsakemu posebej, kar pa je, po mojem mnenju, vsakemu pomagalo bolje razumeti svoje napake in videti, v katero smer se še lahko razvije.
Špela

Fotografska delavnica mi je bila zelo všeč predvsem zato, ker ni bila samo teorija, ampak smo jo podprli s prakso in kasneje pokomentirali naše izdelke, tako da smo videli, kje se lahko izboljšamo ter nadgradimo svoje znanje in predvsem, kje delamo napake. Osebno sem pričakoval večji odziv, več udeležencev, vendar smo bili dovolj majhna skupina, tako da se je predavatelj lahko vsem posvetil, svetoval in pomagal.
Jure

Pri fotografiji ni bližnjic, ampak minula fotografska delavnica z Markom mi je pomagala k boljšemu razumevanju fotografije. Tako teoretični kot praktični del sta me naučila razmišljati o kompoziciji, o svetlobi, o pripovedi fotografije. Celoten vikend je bil odličen in bi ga toplo priporočala vsem.
Monika

In kaj je o sami delavnici povedal Marko?
Bilo je prijetno, bilo je poučno, bilo je izkustveno. Začetno tremo smo prebili s kratkim uvodom v fotografijo s tehničnege in vsebinskega vidika, pogledali smo opremo in se odpravili na teren nabirati praktične izkušnje. Sledil je pregled fotografij, ki smo jih zajeli. Ob njih smo zaznavali dobre elemente in identificirali tiste, ki bi jih bilo možno še izboljšati. Udeleženci so na delavnici sodelovali zelo zavzeto, kar me zelo veseli, saj sta ravno lastna motivacija in pripravljenost učenja najbolj pomembna pri razvoju potenciala v vsakemu izmed nas. Na delavnici smo se imeli super in se veselim ponovitve.

V fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov z delavnice.

IMG_0292

1. PRAVI ČILI FESTIVAL

V nedeljo, 4. 10. 2015, smo se Netkovci spremenili v prave Čilijevke in Čilijevce, na 1. pravem čili festivalu, ki se je odvijal v Šmarju pri Jelšah. Tam smo pripravili čisto prave čili delavnice za najmlajše obiskovalce. Tekom dneva nas je obiskalo več kot 300 otrok, ki so lahko ustvarjali pri treh različnih delavnicah. Izbirali so lahko med izdelovanjem voščilnic, izdelovanjem ježkov iz kostanja ter izdelovanjem dreves iz semen.

Delavnice so bile otrokom zelo všeč, veliko pohval pa smo dobili tudi s strani staršev. Po napornem dnevu smo videli, da je bil ves trud poplačan, saj smo videli zelo zadovoljne obraze najmlajših in njihovih staršev. Nekaj utrinkov z dogajanja na naših delavnicah si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

– Urška Kostanjšek

1-cili_fest (135)

FESTIVAL PRANGER

V soboto, 4.7.2015 sva jaz (Tinkara) in Nuša nastopili na zaključni prireditvi festivala Pranger. Deklamirali sva pesem z naslovom Njena, njegova in njuna želja.
Za nastop z Nušo potrebovali kar nekaj časa. Najprej sva se morali uskladiti pri skupnem delu predvsem pa govoriti razločno in glasno kljub mikrofonom. Potem smo si izmislili koreografijo, saj če bi samo stali in brali bi bilo precej dolgočasno, izbrati smo morali še glasbo, ki bo igrala v ozadju. Na koncu pa smo še poskrbeli za oblačila, jaz sem predstavljala fanta in sem brala njeno željo, Nuša pa je predstavljala dekle in je brala za njegovo zeljo skupaj pa sva brali za njuno željo.
Ko je le napočil dan nastopa sva imeli malo treme, ampak je ob jagodnem soku kar hitro minila. Nastopali sva prvi. Ko sva stopili na oder me je malo zvijalo v želodcu, ampak sem z lahkoto prebrala celotno pesem. Organizatorica nama je čestitala za odličen nastop in nama podarila zahvalno darilo. »Bili sta super«, vsaj tako je rekla Špela. Samo še skupinska “fotka” in odpravili smo se domov. Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

– Tinkara Čerček

pranger_netek_2015 (5) (Kopiraj)

AVDICIJA IN ZAČETEK PRIPRAV NA PREDSTAVO PET PEPELK

V koncu maja smo z kulturnim klubom Netek začeli ustvarjati predstavo Pet pepelk.

Prva avdicija zanjo je potekala v OŠ Šmarje pri Jelšah, druga pa v Kulturnem domu Šmarje. Avdicije so se lahko udeležili vsi otroci, od 4. razreda naprej. Otrokom smo razdelili vloge na podlagi tega, da smo jih najprej malo bolj spoznali, nato pa se odločili razdeliti vloge glede na to, kako so zanje primerne. Nekaj fotografij z druge avdicije si lahko ogledate tukaj.

Dobivamo se ob vikendih, enkrat do dvakrat na teden. Vaje delimo na plesni del in igralski del. Jaz skrbim za igralski del, kolegica Martina Murko Gajšek pa za plesni del. Skupaj dobro sodelujeva in se dopolnjujeva.

Zadnji teden v avgustu, smo imeli intenzivne vaje, ki so potekale od ponedeljka do petka, od 10-15.00ih. Na teh vajah smo dobro izkoristili čas. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

Sedaj pa še pridno vadimo, da se bomo v decembru, na premieri, dobro odrezali.

– Tamara Čerček

1-IMG_77562-26-intenzivne_netek (56)

KOLESARJENJE DO OLIMJA

V ponedeljek, 27. 4. 2015, smo se člani Mladinskega kulturnega kluba Netek s kolesi odpravili do Olimja, kjer smo obiskali čokoladnico. Ob 13.30 smo se iz Šmarja odpravili na pot. Po dveh urah naporne vožnje smo le prispeli do cilja. Najprej smo si odpočili, nato pa smo se napotili v čokoladnico. Tam nam je njen lastnik pripovedoval o zgodovini čokoladnice ter pripravi čokolade. Sledil je nakup slastnih dobrot in fotografiranje. Pred samostanom smo pomalicali in si ogledali okolico. Nato smo se počasi odpravili proti domu. Kmalu smo utrujeni in zadovoljni prispeli domov. Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

– Martina Murko Gajšek

1-IMG_5299[1]

ZBIRALNA AKCIJA ZA BOŠTJANA IN NEJCA

Aprila 2015 sem na spletni strani Vala 202 zasledila žalostno zgodbo slovenske družine. Pozvali so k pomoči družini dveh šoloobveznih otrok Boštjana in Nejca. Zaradi ene same slabe plače so že dolgo časa živeli v starem gospodarskem poslopju, ki so ga predelali v hišo. Hišo z majhnimi sobicami z golimi stenami in luknjo v stropu, kjer je bilo zaradi nedokončane fasade velikokrat mrzlo. Slišala sem  Nejčev tresoč glas, ki je razlagal, kako zelo hrepeni po Čokolinu, po »poliki«; po tem, da bi imel svojo žogo in dovolj denarja, da bi lahko skupaj s sošolci po pouku šel na trening košarke. Deček je pogrešal stvari, ki se nam zdijo same po sebi umevne. Najbolj pa se me je dotaknilo, ko je začel govoriti o tem, kako zelo se boji za življenje svojega očeta, ki je zbolel za karcinomom, zaradi česar se je pomanjkanje v družini še samo povečalo, saj ni več hodil v službo, prav tako pa ni mogel opravljati toliko priložnostnih del kot nekoč. Pomislila sem, kako nepošteno in žalostno je to, da ima devetletnik take skrbi, ko pa bi morali vsi otroci biti zdravi, siti, na toplem, brezskrbni in srečni. 

Zveza prijateljev mladine je pozvala k zbiranju hrane, oblačil in obutve, šolskih potrebščin ter gradbenega materiala ali starega pohištva, da bi lahko dokončali svoje bivališče.

Ker se me je zgodba dotaknila, sem jih poklicala in prosila za telefonsko številko Nejčevega in Boštjanovega očeta. V Netku smo se namreč dogovorili, da v času prvomajskih počitnic v Knjižnici Šmarje pri Jelšah  tudi sami organiziramo zbiralno akcijo za to družino – osredotočili smo se bolj na garderobo ter šolske potrebščine, če pa je kdo imel odveč kakšen kos pohištva oz. gradbenega materiala, pa smo mu zagotovili kontakt, da se je lahko z gospodom dogovoril o prevzemu. 24. aprila so lahko dobri ljudje začeli prinašati svojo pomoč v knjižnične prostore. Po 14 dneh smo akcijo zaključili. Zbrali smo kar nekaj oblačil in sedežno garnituro. Z Nejčevim in Boštjanovim očetom sva se dogovorila, da se bo sam oglasil po zbrano. Konec maja ga je pripeljal njegov brat in stvari sta naložila v prtljažnik ter na prikolico. Toplina, ki jo prinese to, da lahko vsaj minimalno prispevaš k sreči nekoga,je eden najlepših občutkov na svetu, hvaležnost pa je najbogatejše plačilo.

Rada bi se zahvalila vsem članom Netka, da so mi pomagali k uresničitvi moje zamisli z organizacijo in dogovorom za prostor, Knjižnici Šmarje pri Jelšah, ki je nesebično in brezplačno ponudila prostore in pomoč pri prevzemu stvari, ki so jih ljudje prinašali ter občini Šmarje pri Jelšah, da smo akcijo sploh lahko izvedli.

– Nina Šket

NETEK IN KŠŠO ŽENAM POLEPŠALA 8. MAREC

V nedeljo, 8. marca v dopoldanskih urah,  smo štiri članice Mladinskega kulturnega kluba NETEK v sodelovanju s klubom KŠŠO (Klub študentov šmarske regije in Obsotelja) v Šmarju pri Jelšah delile tulipane, ki so veliko ženskam polepšali njihov praznik.

– Ana Čujež

 1-IMG_0217

BOŽIČKOVANJE

V soboto, 20. 12. 2014, smo Netkovci pripravili prve otroške božične delavnice, ki smo jih poimenovali Božičkovanje. Več kot 50 otrok je lahko izbiralo med štirimi delavnicami. Otrokom, ki so na ustvarjalni delavnici izdelovali voščilnice in božične okraske, na kuharski pa pekli pecivo, so božično vzdušje pričarali otroci, ki so na pevski delavnici prepevali božične pesmi. Otroci pa so se lahko udeležili tudi plesne delavnice. Predsednica Netka Špela Rožman je z obiskom delavnic in odzivi nanje zelo zadovoljna: »Upam, da bo ta dogodek postal tradicionalen. Odzivi staršev in sodelujočih so bili pohvalni, želijo še več takšnih delavnic.« Fotografije najdete v fotogaleriji tukaj.

– Martina Murko Gajšek

božičkovanje - kopija

CVETJE V JESENI

15.11. 2014 smo si člani kulturnega društva Netek ogledali muzikal Cvetje v jeseni. V nabito polni dvorani Kulturnega doma Šmarje smo na odru spremljali preplet plesa, igre in petja, za katerega je poskrbela odlična igralska zasedba z Matjažem Robavsom in Majo Martino Merljak v glavnih vlogah Janeza in Mete. V predstavi je sodelovala tudi bivša članica našega kulturnega kluba, Ana Ferme, na katero smo vsi zelo ponosni. Zgodba o ljubezni med uspešnim meščanom in preprostim kmečkim dekletom je navdušila vse Netkovce, nekateri pa s(m)o med njo potočili tudi kakšno solzo.

– Timeja Strašek

1-IMG_1712